Hoe ChatGPT te gebruiken: Wat je nu moet weten

chatgpt (1)

ChatGPT, OpenAI's meest populaire onderneming tot nu toe, heeft een kunstmatige intelligentie (AI) revolutie in gang gezet sinds de lancering in eind 2022. De AI-chatbot domineert krantenkoppen en heeft de gedachten beziggehouden van degenen die Twitter, Google, Amazon, Microsoft, Meta, andere tech-experts en, meer recentelijk, muzieklabels runnen. Het AI-taalmodel werd de snelst groeiende 'app' aller tijden, en overtrof zelfs TikTok.

Ook: De nieuwe op AI gebaseerde Bing is nu voor iedereen beschikbaar - met serieuze upgrades

Het ChatGPT model wordt zeker niet laag aangeschreven; gebruikers komen met creatieve ideeën voor prompts, zoals vragen stellen op zoek naar grappige antwoorden, content creëren, het verbeteren van hun schrijf- of Excel vaardigheden, het vinden en oplossen van fouten in code, of het samenvatten van een boek. Sommigen vragen zich zelfs af of de AI-chatbot programmeurs, schrijvers en zelfs artsen zou kunnen vervangen en hoe het verschillende industrieën zou kunnen revolutioneren.

Ook: Ik heb ChatGPT gebruikt om dezelfde routine te schrijven in deze tien obscure programmeertalen

In al deze gebieden is één ding duidelijk: het genie van deze AI-tool zit niet zozeer in hoe innovatief het idee ervan is, maar wel in hoe goed het presteert in het genereren van tekst en hoe toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken het is. ChatGPT kan conversatietekst-interacties met gebruikers voeren door gebruik te maken van AI, en deze uitwisselingen kunnen net zo natuurlijk aanvoelen als wanneer je een gesprek hebt met een andere persoon.

Hoe ChatGPT te gebruiken

1. Maak een OpenAI-account aan

Ga naar chat.OpenAi.com en registreer een account met een e-mailadres, of een Google of Microsoft-account. Om in te loggen en toegang te krijgen tot ChatGPT, moet je een account aanmaken op de OpenAI-website. 

Als je nog geen account hebt aangemaakt, klik op Sign up en volg de aanwijzingen om jouw informatie in te voeren. OpenAI vraagt om een geldig telefoonnummer ter verificatie om een account te kunnen maken.

account-aanmaken (1)

Als je nog geen account hebt, klik dan op Aanmelden. Log anders in met je OpenAI-inloggegevens. 2. Maak kennis met het ChatGPT-venster.

2. Maak kennis met het ChatGPT-venster

Als u aan de ChatGPT-zijde van de website bent ingelogd op uw OpenAI-account, is het tijd om het venster van de AI-tool te leren kennen. Hieronder ziet u een overzicht van wat u ziet, met de onderstaande afbeelding als voorbeeld:

 1. Nieuwe chat-knop: Aan de linkerkant van uw scherm ziet u een knop voor Nieuwe chat die u op elk moment kunt klikken om een nieuwe conversatie te starten. Dit is handig omdat het ChatGPT-model onthoudt wat er eerder in een conversatie is besproken en zal reageren met context, dus het starten van een nieuwe chat zal een nieuwe conversatie zonder vooroordeel wissen.
 2. Chat-geschiedenis: De linker zijbalk houdt ook al uw eerdere gesprekken toegankelijk, voor het geval u terug moet gaan naar een eerder gesprek, hoewel er de mogelijkheid is om chat-geschiedenis uit te schakelen.
 3. Upgrade naar Plus: ChatGPT Plus is een betaald abonnement dat leden toegang geeft tot het GPT-4-model, een sneller en groter taalmodel van OpenAI. U kunt ervoor kiezen om te upgraden naar Plus of bij de gratis versie te blijven.
 4. Account: Klikken op uw e-mailadres of naam linksonder in uw scherm geeft u toegang tot uw accountinformatie, inclusief instellingen, de mogelijkheid om uit te loggen en hulp en FAQ's van OpenAI.
 5. Uw prompts: De vragen of prompts die u aan de AI-chatbot geeft, verschijnen hier.
 6. ChatGPT's antwoorden: Telkens wanneer ChatGPT reageert op uw vragen, zal het logo links verschijnen.
 7. Kopiëren, duimpje omhoog, duimpje omlaag: Elke keer dat ChatGPT antwoordt, kunt u de tekst kopiëren naar uw klembord om ergens anders te plakken en feedback geven over de juistheid van het antwoord, dit proces helpt bij het verfijnen van de AI-tool.
 8. Antwoord opnieuw genereren: Als u problemen had om een antwoord te krijgen in de chat of geen bevredigend antwoord kreeg, kunt u klikken op Antwoord opnieuw genereren om ChatGPT te vragen het opnieuw te proberen met het laatste antwoord.
 9. Tekstgebied: Hier voert u uw prompts en vragen in, druk gewoon op enter om ze te verzenden.
 10. ChatGPT-versie: OpenAI heeft een beetje kleine lettertjes onder het tekstinvoergebied opgenomen, waar u de disclaimer kunt lezen dat dit een "Gratis onderzoekspreview" is. ChatGPT kan onnauwkeurige informatie produceren over mensen, plaatsen of feiten". Er staat ook de versie van het ChatGPT-model* dat u momenteel gebruikt.
chatgtwit (1)

3. Begin met het schrijven van uw prompts en vragen

Dat is het. 

Nu je weet hoe je kunt inloggen en toegang kunt krijgen tot ChatGPT, is het tijd om ermee aan de slag te gaan en de taalmodel alle brandende vragen te stellen die je hebt en te zien welke soort antwoorden je kunt krijgen. ChatGPT werkt als een tool met een oneindig aantal projecten, van software ontwikkeling tot schrijven en vertalen.

Ook: Hoe ik ChatGPT en AI kunstgereedschappen gebruikte om snel mijn Etsy-bedrijf te starten

Op dit moment kunt u elk van uw ChatGPT prompts typen in de tekstbalk onderaan de pagina en op enter drukken om uw vragen in te dienen. De AI-chatbot zal vervolgens tekst genereren om behulpzame antwoorden op uw prompts te geven.

Begin met chatten

ChatGPT prompt voorbeelden

ChatGPT kan antwoorden genereren op prompts (een functie die uiteindelijk zoekmachines zal uitdagen) die voldoende zijn om een belangrijk hulpmiddel te worden voor contentgeneratie, van het schrijven van essays tot het samenvatten van een boek voor u, maar het kan ook code schrijven en repareren, berekeningen maken, u helpen uw CV samen te stellen, informatie vertalen en meer. Hier zijn voorbeelden van prompts waarmee u kunt beginnen:

 • Hoe slaat en verwerkt een computer informatie?
 • Analyseer deze code en vertel me hoe ik het moet oplossen: [Plak de code hier]
 • Schrijf een gedicht over een migraine in de stijl van Walt Whitman.
 • Schrijf een countrynummer over een hond genaamd Speckles die dol is op rennen.
 • Schrijf een plugin voor ----- dat ----- doet.
 • Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?
 • Schrijf een ziektebriefje voor mijn kind dat niet naar school kan.

Veelgestelde vragen

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een groot taalmodel dat kunstmatige intelligentie gebruikt om tekstgesprekken met gebruikers te voeren die natuurlijk aanvoelen, alsof je iemand vragen stelt. 

Ook: kunnen AI-detectoren ons beschermen tegen ChatGPT? Ik heb 3 online tools geprobeerd om erachter te komen

De mensachtige reacties zijn handig bij het vertalen van de ene taal naar de andere, op zoek naar instructies over hoe je iets moet doen en het genereren van geschreven inhoud.

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT maakt gebruik van reinforcement learning met menselijke feedback (RLHF) om op intelligente wijze zijn omgeving te verwerken, waarbij menselijke demonstraties worden gebruikt om zich aan te passen aan verschillende situaties met geleerde, gewenste gedragingen.  

Ook: Hoe kan ik een ChatGPT-conversatie opslaan om later te bekijken

ChatGPT werd voorafgaand aan zijn onderzoeksvoorbeeld op een aanzienlijke hoeveelheid data getraind en blijft leren door de menselijke kennis die gebruikers verschaffen. Hierdoor kan het geïnformeerde reacties geven op een breed scala aan onderwerpen. 

Hoe kan ik me registreren voor ChatGPT?

Om je te registreren voor ChatGPT, hoef je alleen maar een gratis OpenAI-account aan te maken met behulp van je e-mailadres. 

Hoe kan ik toegang krijgen tot ChatGPT?

U kunt toegang krijgen tot ChatGPT door naar chat.openai.com te gaan en in te loggen. Als u zich op de website van OpenAI bevindt, kunt u inloggen op uw account, vervolgens naar beneden scrollen totdat u ChatGPT ziet staan ​​in de linkerbenedenhoek van de pagina en erop klikken om te beginnen met chatten. Is ChatGPT gratis?

Is ChatGPT gratis?

Ja, je kunt ChatGPT nu gratis gebruiken. Aangezien het model voor natuurlijke taalverwerking nog in de onderzoeksfase is en nog "leert", kan iedereen het gratis gebruiken. Alles wat je moet doen is je aanmelden voor een gratis OpenAI-account, hoewel er een optie is om te upgraden naar een betaald lidmaatschap.  

chatgpt-plus

OpenAI lanceerde ChatGPT Plus voor klanten die onbeperkte toegang willen zonder black-out vensters tijdens piekuren, snellere reacties en prioriteitstoegang tot nieuwe functies, voor $20/maand. 


Ook interessant: De beste kunstmatige intelligentie (AI) kunstgeneratoren: DALL-E 2 en alternatieven

Het is ook gebaseerd op GPT-4, dat een geavanceerder taalmodel is dan dat van de gratis versie van ChatGPT.  

Waar kan ik ChatGPT voor gebruiken?

Je verbeelding is de limiet. Heb plezier met verschillende ChatGPT prompts. David Gewirtz van ZDNET vroeg de AI-chatbot om een WordPress-plugin voor hem te schrijven en gebruikte het om hem bijvoorbeeld te helpen code sneller op te lossen. Hij vroeg het ook om een Star Trek-script te schrijven.

Ook: Hoe ChatGPT te gebruiken om code te schrijven

Anderen gebruiken het om malware te schrijven. Een professor promoot het gebruik van ChatGPT in zijn klaslokaal en talloze andere leraren gebruiken het zelfs meer dan hun studenten. Hier zijn een paar andere ideeën die je zou kunnen proberen: 

 • Schrijf een liedje over [voeg hier een onderwerp in] -- Probeer meerdere details toe te voegen.
 • Schrijf een gedicht over [voeg hier een onderwerp in] -- Voeg opnieuw zoveel mogelijk details toe als je kunt bedenken.
 • Stel filosofische vragen.
 • Vraag het om ideeën of concepten samen te vatten.

Hoe meer details u schrijft in uw prompts, hoe preciezer de antwoorden zullen zijn.  

Ook: Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT kan op een dag zoekmachines vervangen en in het geval van Bing verbeteren. Hoewel de tekstbalk in ChatGPT geen zoekbalk is, heeft Microsoft een op AI-gestuurde Bing-zoekmachine geïntroduceerd die verbonden is met internet, waardoor het antwoorden kan bieden op vragen die ChatGPT niet kan verwerken.

Kan ik ChatGPT op mijn mobiel gebruiken?

Hoewel er geen ChatGPT mobiele app is, kunt u de op AI-gebaseerde tool in uw mobiele browser op uw smartphone gebruiken. 

Ook: Hoe je ChatGPT kunt gebruiken om Excel-formules te schrijven

De stappen om OpenAI's ChatGPT te gebruiken op je telefoon zijn hetzelfde als hierboven: ga naar chat.openai.com, log in, accepteer de voorwaarden en begin met typen. De AI-assistent zal precies werken zoals wanneer je er toegang toe hebt vanaf je computer. 

Wat is ChatGPT Legacy en ChatGPT Default?

ChatGPT draait op het grote taalmodel genaamd GPT 3.5, maar er zijn twee versies van dit model: Legacy en Default. Het Legacy model is het model dat je gebruikt wanneer je inlogt op een gratis account met je OpenAI-accountgegevens en ChatGPT gebruikt.

Het standaardmodel legt meestal beter uit en begrijpt nuances beter, en is loyaler aan de inspanningen van ontwikkelaars om de generatie van ongepaste inhoud te voorkomen dan het Legacy-model. Dit model was ook beschikbaar voor betaalde ChatGPT Plus-gebruikers vóór de release van GPT-4.

Bovendien: ChatGPT is de meest gezochte technische vaardigheid op de arbeidsmarkt, aldus het leerplatform.

In dagelijks gebruik zijn Legacy en Default vergelijkbaar, maar Default is superieur. GPT-4 is sneller, nauwkeuriger en groter dan beide modellen van GPT-3.5. 

Volgens de release van ChatGPT van 3 mei zullen alle nieuwe berichten gebruikmaken van het Standaard model, aangezien OpenAI zich voorbereidt op het verouderen van het Legacy-model op 10 mei. 

Is ChatGPT de beste AI?

Als je probeert uit te zoeken welke de beste AI-chatbot is, vraag je je misschien af hoe OpenAI's ChatGPT zich verhoudt tot anderen zoals Google Bard en de AI-aangedreven Bing van Microsoft. De toename in populariteit van ChatGPT kan grotendeels worden toegeschreven aan de deskundige combinatie van brede toegankelijkheid, kennis en vloeiendheid in gesprekken. 

Ook: ChatGPT vs. Bing Chat: Welke AI-chatbot zou je moeten gebruiken?

Bard en Bing Chat zijn beschikbaar in een meer beperkte preview. In vergelijking met ChatGPT is Bing Chat meer gebaseerd op zijn zoekmachine-aard, omdat het GPT-4 combineert en informatie verzamelt van internet, inclusief het citeren van de bronnen voor de webpagina's waarop het reageert. 

Kan ChatGPT weigeren mijn verzoeken te beantwoorden?

AI-systemen zoals ChatGPT zijn niet almachtig; ze kunnen en weigeren ongepaste verzoeken. Afgezien van beperkte kennis kan de AI-assistent ongepaste verzoeken onderscheiden om de generatie van onveilige inhoud te voorkomen. 

Ook: 6 dingen die ChatGPT niet kan doen (en nog eens 20 dingen die het weigert te doen)

Dit omvat vragen die iemands rechten schenden, beledigend zijn, discriminerend zijn of illegale activiteiten omvatten. Het ChatGPT-model kan ook onjuiste veronderstellingen uitdagen, vervolgvragen beantwoorden en zelfs fouten toegeven wanneer u ze aanwijst.

Geeft ChatGPT iedereen hetzelfde antwoord?

gebruikchatgpt

Meestal zullen verschillende mensen die ChatGPT dezelfde vraag stellen hetzelfde antwoord krijgen. Er kunnen enkele variaties zijn in woorden, maar ze zullen bijna identiek zijn. 

Ook heb ik de AI-chatbot van Bing geprobeerd en het heeft mijn grootste problemen met ChatGPT opgelost.

Als iemand wil bepalen of een artikel geschreven is door ChatGPT, of als een professor wil zien of het taalmodel gebruikt is voor een essay door een student, kan het stellen van dezelfde vraag aan ChatGPT helpen om erachter te komen. ChatGPT heeft ook de neiging om beleefder proza te genereren dan menselijke schrijvers.  

Geeft ChatGPT verkeerde antwoorden?

ChatGPT, net als alle taalmodellen, heeft zijn beperkingen en kan onsamenhangende antwoorden en onjuiste informatie geven, dus het is belangrijk om de gegevens die het u geeft te controleren. Het leert voortdurend van de tekstgegevens die door gebruikers worden verstrekt en de resultaten die het online vindt, wat het vatbaar kan maken voor misinformatie. 

OpenAI raadt gebruikers aan om feedback te geven op wat ChatGPT hen vertelt met behulp van de duim omhoog en omlaag knoppen, om het model te verbeteren. Nog beter is om deel te worden van het Bug Bounty programma van het bedrijf om tot $20.000 te verdienen door zorgwekkende bevindingen en veiligheidskwesties te melden. 

Ook: OpenAI betaalt u om te zoeken naar bugs in ChatGPT

De AI-chatbot is niet verbonden met het internet en kan de huidige datum niet bepalen. Daarom krijg je bijvoorbeeld geen exact aantal dagen als je aan ChatGPT vraagt hoeveel dagen het nog duurt tot Pasen. Dit is een van de manieren waarop ChatGPT verschilt van zoekmachines.

Zullen mijn gesprekken met ChatGPT worden gebruikt voor training?

Als je bekend raakt met het gebruik van ChatGPT, vraag je je misschien af of jouw specifieke gesprekken worden gebruikt voor training en zo ja, wie jouw gesprekken kan bekijken. Jouw gesprekken kunnen bekeken worden door OpenAI en gebruikt worden als trainingsdata om hun systemen te verbeteren, dus geef geen persoonlijke of privé-informatie.

Ook: Docenten gebruiken ChatGPT meer dan studenten. Hier is hoe

De prompts die u invoert wanneer u ChatGPT gebruikt, worden permanent opgeslagen in uw account en u kunt specifieke prompts niet verwijderen tenzij u uw hele account verwijdert. Als u uw account wilt verwijderen, volgt u deze stappen:

 1. Log in op uw OpenAI-account.
 2. Ga naar Help.
 3. Selecteer onderaan het pop-upvenster Berichten.
 4. Klik op Stuur ons een bericht.
 5. Kies Account verwijderen uit de beschikbare opties.
 6. Volg de instructies om uw account en gegevens te verwijderen.

Waarom zegt ChatGPT dat mijn toegang geweigerd is?

Tijdens drukke periodes kan het zijn dat u geen toegang heeft tot ChatGPT. Als u een bericht ziet dat het vol is, kunt u de pagina vernieuwen of u aanmelden om een e-mail te ontvangen wanneer het weer beschikbaar is.

Ook: 5 manieren om chatbots te gebruiken om je leven gemakkelijker te maken

Naast het bereiken van de capaciteit kan de toegang tot ChatGPT om verschillende redenen worden geweigerd - de mijne wordt bijvoorbeeld geweigerd tijdens het gebruik van een VPN. Als je een bericht krijgt bij het proberen te gebruiken van ChatGPT waarin staat dat je toegang is geweigerd, kan het een van deze problemen zijn:

 • Schending van de API-gebruiksvoorwaarden.
 • Gebruiker probeert toegang te krijgen tot een niet-beschikbare versie van GPT.
 • De API-sleutel is mogelijk ongeldig.
 • De gebruiker heeft de gebruikslimieten overschreden.
 • Schending van de OpenAI API-gebruiksvoorwaarden.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >>