Waar staat GPT voor in ChatGPT?

Kunstmatige intelligentie heeft getransformeerd hoe we omgaan met computers en machines. ChatGPT is een dergelijke innovatie die gebruik maakt van de GPT (Generative Pre-trained Transformer) technologie om antwoorden te geven op vragen van gebruikers. GPT is een belangrijk onderdeel van ChatGPT omdat het tekst genereert uit datasets en output produceert in een natuurlijke taalvorm. Dit artikel heeft als doel te onderzoeken waar GPT voor staat in ChatGPT en hoe het functioneert.

We zullen ook de voordelen en nadelen van GPT onderzoeken, evenals de betekenis ervan in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Wat betekent GPT?

GPT, of Generative Pre-trained Transformer, is een taalmodel ontwikkeld door OpenAI dat natuurlijke taalverwerking (NLP) -applicaties heeft gerevolutioneerd. De transformer-architectuurblokken van het model worden gebruikt om tekst te genereren die lijkt te zijn geschreven door een mens, en het kan worden afgestemd op verschillende NLP-taken. De "Pre-trained" die in GPT wordt gebruikt, verwijst naar het initiële trainingsproces van het model waarin het leert het volgende woord in een passage te voorspellen. ChatGPT  maakt gebruik van deze technologie om natuurlijke en vloeiende antwoorden te bieden aan gebruikers, en het unieke trainingsmodel, Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF), helpt het om na verloop van tijd nauwkeuriger te worden in het begrijpen van gebruikersvragen.

GPT-transformator is een type taalmodel dat wordt gebruikt in verschillende toepassingen voor natuurlijke taalverwerking, waaronder ChatGPT. OpenAI, een in San Francisco gevestigd AI-bedrijf, heeft ChatGPT ontwikkeld en is ook eigenaar van GPT, samen met andere taalmodellen zoals GPT-3 en DALL-E 2. Deze hulpmiddelen worden gebruikt in verschillende onderzoeks- en commerciële toepassingen om de onderliggende missie van het bedrijf te volbrengen.

Evolutie van GPT

Het taalmodel van GPT OpenAI heeft verschillende upgrades ondergaan sinds de oprichting, waaronder GPT-1, GPT-2, GPT-3, GPT-3.5 en GPT-4.

  • GPT-1 was een taak-onafhankelijk model dat discriminerende fine-tuning en generatieve pre-training gebruikte om een verscheidenheid aan NLP-taken op te lossen, zoals het beantwoorden van vragen, tekstclassificatie en entailment-bepaling.
  • GPT-2, met 1,2 miljard parameters en 6 miljard webpagina's, introduceerde een nieuwe richting voor tekstgegevens met zijn transformer-gebaseerde architectuur.
  • GPT-3, met 175 miljard parameters, voegde verschillende nuttige functies en mogelijkheden toe, zoals het genereren van werkende codes, het schrijven van verhalen en gedichten, en het maken van notulen voor bedrijven.
  • GPT-3.5 is een opgewaardeerde en beter gepolijste versie van GPT-3.
  • GPT-4, gelanceerd in maart 2023, is multimodaal, accepteert tekst en beeldinvoer, en kan menselijk-niveau reacties produceren.
  • Bij elke upgrade heeft GPT nieuwe hoogten bereikt in het veld van AI, waardoor het betrouwbaarder, creatiever en efficiënter wordt.

Wat is GPT-4?

GPT-4 is de nieuwste software van Open AI in hun reeks van taalmodellen. Dit is beschikbaar voor gebruik binnen ChatGPT Plus, de betaalde abonnementsservice van ChatGPT. De nieuwe zoekmachine met chatbot van Bing is ook gebouwd op basis van het GPT-4-fundament, maar er is een gebruikslimiet voor deze chatbot en deze kan niet reageren op afbeeldingsinvoer.

Één van de spannende ontwikkelingen die GPT-4 heeft gemaakt ten opzichte van zijn voorgangers is zijn vermogen om beeldgebaseerde invoer om te zetten in tekstgebaseerde uitvoer, iets wat niet mogelijk was met GPT-3.5. GPT-4 kan ook grotere prompts aan en langere antwoorden geven dan zijn voorgangers, namelijk 25.000 woorden.

Toekomst van GPT

De toekomst van GPT-technologie ziet er veelbelovend uit met de release van GPT-5. Volgens geruchten zal OpenAI de AGI-training van GPT-5 naar verwachting eind 2023 voltooien, en wordt voorspeld dat het model binnenkort wereldwijd zal worden gelanceerd.

Hoewel er nog geen officiële verklaring van OpenAI is over de nieuwe functies, veranderingen of verbeteringen in GPT-5, mogen we verwachten dat het geavanceerder zal zijn dan zijn voorganger, GPT-4, die al in staat is om afbeeldingen te analyseren, complexe taken uit te voeren en creatief te zijn. De release van GPT-5 zal ongetwijfeld een belangrijke sprong voorwaarts betekenen in GPT-technologie.

Wat betekent GPT in de AI?

GPT = Generative Pre-trained Transformer architectuur.

Hoe werkt GPT?

De technologie gebruikt een neurale netwerk dat getraind is op een enorm corpus van gegevens

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >>