ChatGPT is angstaanjagend goed in mijn werk, maar er is één reden waarom ik niet in paniek raak

een robot die een artikel over consumententechnologie typt op een laptop

Een recente zoektocht op tech sociale media onthulde één gemeenschappelijkheid: screenshots van conversaties met OpenAI's ChatGPT, of het nu via het originele platform, een webbrowser is, of in de vorm van een Google-concurrent.

Ook: 6 dingen die ChatGPT niet kan (en nog eens 20 dingen die het weigert te doen)

OpenAI, het onderzoeksbureau dat verantwoordelijk is voor DALL-E 2 en alle fantastische creaties die eruit voortkwamen, heeft ChatGPT in november 2022 ingezet voor openbare tests. Hoewel de conversatiechatbot zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, zijn de consistente en verrassend doordachte reacties genoeg geweest om me mijn eigen positie als professionele schrijver te doen twijfelen.

Natuurlijk had ik genoeg vragen voor de AI, inclusief een verzoek om een volledige review te schrijven over een product dat ik zelf heb behandeld: de iPhone 14 Pro. Hieronder vindt u de reactie van ChatGPT, samen met mijn commentaar op wat het goed krijgt en wat het verkeerd krijgt.

Waarschuwing vooraf: ik maak me nog niet al te veel zorgen over mijn baanzekerheid. Tenminste, nog niet.

Ook: De beste AI chatbots: ChatGPT en andere leuke alternatieven om te proberen

Prompt: Schrijf een volledige recensie over de Apple iPhone 14 Pro

dall-e-2022-12-07-14-48-19-een-robot-die-de-iphone-14-pro-beoordeelt.jpg

Hoewel er geen vaste standaard is voor hoe men met ChatGPT moet communiceren, heb ik gemerkt dat hoe specifieker ik ben met de bewoording, hoe nauwkeuriger het antwoord terugkomt. In dit geval heb ik "volledig" toegevoegd voor "beoordeling", zodat de AI weet om een compleet analyse te schrijven van introductie tot conclusie over de laatste iPhone. Anders zou het alleen een samenvatting van één alinea van het product genereren. Ik had waarschijnlijk zonder het "Apple" kunnen doen.

Beoordeling van ChatGPT

De Apple iPhone 14 Pro is de nieuwste toevoeging aan de lijst van smartphones van Apple, en het is een fantastisch apparaat. Het nieuwe ontwerp is strak en modern, met een randloos scherm en een roestvrijstalen frame. De telefoon heeft ook de perfecte afmeting en ligt comfortabel in de hand zonder te groot te zijn.

Wat betreft de prestaties stelt de iPhone 14 Pro niet teleur. Het wordt aangedreven door Apple's nieuwste A15 Bionic-chip, die zorgt voor supersnelle snelheden en soepele, lagvrije prestaties. De telefoon kan al mijn dagelijkse taken moeiteloos aan, van browsen op internet en e-mails controleren tot gamen en streaming van video's. Ik heb ook gemerkt dat de telefoon niet trager wordt of traag wordt na verloop van tijd, zelfs niet bij meerdere apps die op de achtergrond draaien.

dall-e-2022-12-07-17-11-14-taking-a-picture-with-the-iphone-14-pro.jpg

De camera op de iPhone 14 Pro is ook topklasse. Het heeft een drievoudig lenssysteem waarmee diverse opnamemogelijkheden mogelijk zijn, waaronder ultrabreed, breed en telefotolenzen. De nieuwe Nachtfunctie is fantastisch en maakt heldere foto's mogelijk bij weinig licht. Bovendien geeft het nieuwe ProRAW-formaat me meer controle over de bewerking, waardoor ik elk aspect van mijn foto's tot in detail kan verfijnen. Ik heb ook gemerkt dat de nieuwe functies zoals Deep Fusion en Slimme HDR 3 handig zijn in alledaagse opnamen.

Op één gebied valt de iPhone 14 Pro echt op, en dat is zijn batterijduur. Ik kan gemakkelijk een hele dag gebruik van de telefoon maken, zelfs bij intensief gebruik. De nieuwe batterijbesparende functies, zoals geoptimaliseerd batterij opladen en de energiebesparende modus, helpen ook om de batterijduur nog verder te verlengen. Bovendien ondersteunt de telefoon snel opladen, zodat ik snel de batterij kan opladen wanneer dat nodig is.

Over het algemeen ben ik zeer onder de indruk van de Apple iPhone 14 Pro. Het is een hoogwaardige smartphone die een perfecte combinatie van design, prestaties en functies biedt. Ik zou het iedereen die op zoek is naar een nieuwe telefoon ten zeerste aanbevelen.

Wat ChatGPT goed doet

Dus, wat vond je ervan? Naar mijn mening zijn er enkele duidelijke voor- en nadelen met wat de AI kan. Om te beginnen is de stroom van de beoordeling klassiek; ChatGPT zet de toon met wat het denkt over de iPhone 14 Pro, praat over het ontwerp, prestaties, camera's en batterijduur, en zelfs met een definitieve aanbeveling als conclusie. Enig graven op het internet vertelt de AI dat ProRAW, Deep Fusion en Smart HDR 3 nieuwe functies zijn op de iPhone en vermeldt deze passend binnen de camerasectie. Het enige probleem is dat twee van die drie functies niet nieuw zijn, waar ik later op zal ingaan.

Ook: Binnenkort kan je de 'waarden' van ChatGPT kiezen en het gaat er rommelig uitzien

Ik ben ook onder de indruk van hoe de AI een uitspraak zal doen over het product en vervolgens zal uitleggen hoe het de gebruikerservaring heeft beïnvloed. Bijvoorbeeld: "Bovendien ondersteunt de telefoon snel opladen, zodat ik snel de batterij kan opladen wanneer dat nodig is." Het is niet alleen een lijstje met specificaties, zoals slimme assistenten zoals Siri, Google Assistant en Alexa vaak doen.

Waar ChatGPT Fout Gaat

Het meest voor de hand liggende probleem met de door AI gegenereerde productreview is dat deze onnauwkeurig is. Je hebt misschien een paar fouten opgemerkt bij het lezen van de reactie, zoals hoe de A15 Bionic als de nieuwste chipset werd genoemd in plaats van de A16 Bionic en erop werd gewezen dat Deep Fusion uit 2019 een "nieuwe" functie is.

Ter verdediging van OpenAI meldt het bedrijf op de website dat ChatGPT "af en toe onjuiste informatie kan genereren" en "beperkte kennis heeft van de wereld en gebeurtenissen na 2021". Dit is logisch omdat de AI niet altijd een bron van waarheid heeft om naar te verwijzen; het weet niet of de gegevens die het ophaalt waar of onwaar zijn, vooral in complexere situaties zoals bij het beschrijven van een specifiek iPhone-model.

Tenzij de iPhone 14 Pro de perfecte telefoon is - wat naar onze mening niet waar is - is de review van ChatGPT ook te positief over het product. Er wordt geen melding gemaakt van de meer controversiële functies van de iPhone, zoals eSIM-adoptie, het onnodig opvallende always-on display, of zelfs Dynamic Island, het modewoord van 2022!

Ook: De beste AI-kunstgeneratoren: DALL-E 2 en alternatieven

En tot slot zou zelfs een vleugje persoonlijkheid de beoordeling van de AI van "goed" naar "geweldig" brengen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hou ervan om de perspectieven (en controversiële meningen) van andere journalisten te lezen wanneer er een nieuw product wordt uitgebracht. Het is deze waardige balans tussen gevatheid, assertiviteit en nieuwsgierigheid die een AI simpelweg nog niet kan nabootsen.

gettyimages-1246766124.jpg

Hoe dan ook, als we even afzien van de afwezigheid van emoties, komen de onjuistheden uit bij één onderliggend probleem met deze hele uitwisseling dat zelfs ik over het hoofd zag tijdens de eerste publicatie van dit artikel: ChatGPT had de opdracht in de eerste plaats niet moeten beantwoorden. Ten tijde van het schrijven heeft de AI-chatbot een kennisgrensdatum van september 2021. Dat betekent dat het passende antwoord had moeten zijn om de iPhone 14 Pro, die een jaar later werd gelanceerd, niet te beoordelen omdat de informatie duidelijk niet accuraat was.

Het gedrag van een AI gegenereerde productbeoordeling wordt het beste beschreven door ZDNET's Managing Editor, Alyson Windsor: "Het grootste probleem met de AI gegenereerde productbeoordeling is niet dat het niet accuraat is, maar dat het het heeft geschreven." Realistisch gezien zou een schrijver bij een onderwerp dat hij niet bekend is, ofwel voorstellen om het door een andere schrijver te laten behandelen of tijd besteden aan onderzoek voordat hij gaat schrijven. In het geval van ChatGPT duikt de AI zelfverzekerd in de taak, zonder enige zorg te tonen over onnauwkeurigheid of misleiding. In mijn nieuwsredactie zou dat een enkeltje zijn naar werkloosheid.

Eindconclusie

Mijn gevoelens over ChatGPT en alle AI-mogelijkheden die nog komen gaan, zijn een mix van opwinding, onzekerheid en angst. Misschien zal AI een integrale rol spelen bij het oplossen van de arbeidsproblemen van vandaag, en wat eens een toekomstvisie was, is nu meer aanwezig dan ooit tevoren. Misschien is ChatGPT echt in staat om de grootste zoekmachine ter wereld te verstoren.

Maar totdat het de menselijke aspecten van hoe we communiceren en interacteren kan doorgronden, en we de risico's en gevaarlijke implicaties beter begrijpen die een perfecte, onsterfelijke computer kan hebben, blijf ik terughoudend - en ik accepteer dat ik het misschien helemaal verkeerd heb.

chatgpt.jpg

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >>