Microsoft heeft zojuist een enorme investering gedaan in ChatGPT-maker OpenAI. Hier is waarom

gettyimages-1246127199.jpg

Microsoft werkt sinds 2019 samen met OpenAI, voordat OpenAI een enorme hit werd met zijn AI-diensten, zoals ChatGPT en DALL-E. En nu heeft Microsoft aangekondigd dat het de samenwerking zal uitbreiden met een investering van meerdere miljarden dollars gedurende meerdere jaren.

De investering zal blijven bijdragen aan het onderzoek van het AI bedrijf en zal helpen bij de ontwikkeling van technologieën die "steeds veiliger, nuttiger en krachtiger" zijn, aldus OpenAI.

Ook: Wat is ChatGPT en waarom is het belangrijk? Hier is alles wat je moet weten

Microsoft zei dat het de modellen van OpenAI zal implementeren in haar consumenten- en bedrijfsproducten en "nieuwe categorieën digitale ervaringen zal introduceren die gebaseerd zijn op OpenAI's technologie".

Nog geen van beide bedrijven heeft de waarde van de investering bekendgemaakt, maar bronnen hebben onthuld dat deze in meerdere jaren in totaal $10 miljard zal bedragen, volgens Bloomberg. Deze financiering volgt op de oorspronkelijke investering die Microsoft in 2019 deed ter waarde van $1 miljard, en de $2 miljard in de jaren daarna.

Zo'n grote investering lijkt misschien een groot risico voor Microsoft. Maar het rendement op de investering lijkt veelbelovend, aldus Gartner-analist Jason Wong, die zich richt op Microsoft.

"Gartner voorspelt dat tegen 2025 de markt voor AI-software bijna $134,8 miljard zal bedragen," zei Wong. "Op basis van deze prognose zou Microsoft voldoende ruimte moeten hebben om een positieve ROI te behalen uit hun OpenAI-partnerschap."

Microsoft's Azure-service zal de exclusieve cloud computing provider zijn van OpenAI, en zal alle OpenAI-workloads aandrijven in onderzoek, producten en API-services.

"AI wordt de volgende bepalende technologie van cloudcomputing, en een geheim ingrediënt voor toepassingen die gebouwd zijn en werken in de cloud," aldus Wong. "De exclusieve samenwerking tussen Microsoft en OpenAI om te werken op het Azure Cloud-platform voor alle OpenAI-onderzoeken, API's en producten zal zowel bedrijven als de volgende golf van technologische startups die werken in de cloud aantrekken om nieuwe waarde te creëren."

Microsoft heeft onlangs de beschikbaarheid van zijn Azure OpenAI-service aangekondigd, waarmee bedrijven kunnen profiteren van OpenAI-modellen met toegevoegde enterprise-voordelen. Het persbericht over deze nieuwe investeringsronde benadrukte details van die eerdere aankondiging, en benadrukte ook de intentie van het bedrijf om zijn services breder beschikbaar te maken.

"In deze volgende fase van onze samenwerking krijgen ontwikkelaars en organisaties in alle industrieën toegang tot de beste AI-infrastructuur, modellen en toolchain met Azure om hun applicaties te bouwen en uit te voeren," zei CEO van Microsoft, Satya Nadella.

Bovendien: Ik heb een uur doorgebracht met een nieuwe, op ChatGPT geïnspireerde AI-chatbot en ik lig waarschijnlijk in een deuk van het lachen.

Het enorme succes van ChatGPT sinds de lancering in november heeft waarschijnlijk extra stimulans gegeven aan de investering van Microsoft. Binnen een week na de lancering kreeg de chatbot meer dan een miljoen gebruikers. Wanneer u nu de ChatGPT-site bezoekt, krijgt u vaak een "overbelast" bericht te zien vanwege het grote aantal gebruikers en de server die niet in staat is uw verzoek te verwerken.

Op dit moment is de chatbot nog steeds gratis, maar in januari kondigde OpenAI op haar Discord-server aan dat er binnenkort een betaalde, professionele versie beschikbaar zou kunnen zijn voor het grote publiek. Het onderzoek AI-bedrijf heeft zelfs een wachtlijst geplaatst, wat aangeeft dat de nieuwe dienst gebruikers zal voorzien van een service die altijd beschikbaar is (geen blackout-vensters), snelle reacties van ChatGPT en onbeperkte berichten.

Er zijn echter al een paar hobbels op de weg geweest: Stack Overflow heeft in december ChatGPT gegenereerde antwoorden tijdelijk verboden nadat gebruikers antwoorden op programmeerproblemen hadden ingediend die er geloofwaardig correct uitzagen, maar eigenlijk bogus waren. En vanwege zorgen over negatieve invloeden op het leren van studenten, en de veiligheid en nauwkeurigheid van de inhoud, werd de toegang tot ChatGPT ook verboden vanaf netwerken en apparaten van de scholen in New York City.

De investering komt na de aankondiging van Microsoft van een grote ronde van ontslagen, waarbij 10.000 werknemers hun baan verliezen, aangezien het bedrijf probeert kosten in lijn te brengen met inkomsten en klantvraag, aldus Nadella.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >>